Byggnadsregler

Detaljplanen för kvarteret Furuholmen tillåter inte tillbyggnationer, samfällighetens tomter är för små för att man på ett bra sätt ska kunna göra tillbyggnader, ex.vis bodar, skärmtak och uterum. En markis till uteplatserna rekommenderas.

Så här ser regelverket i sammanfattning ut inom Stockholms stad – se mer på www.stockholm.se/byggbo

Friggebodar, fristående skärmtak, uterum

I bostadshusets omedelbara närhet får uppföras en eller flera fristående komplementbyggnader som skärmtak och bodar. Byggnadernas sammanlagda yta får vara högst 15 kvadratmeter och den högsta tillåtna höjden från mark (medel marknivå invid byggnaden till taknock) är 3,0 meter. Avståndet till tomtgräns ska vara minst 4,5 meter. Återigen, våra tomter är så små så avståndet till tomtgränsen är alltid mindre än 4.5 meter.

Mur eller plank till uteplats

Man får bygga en mur eller plank till en skyddad uteplats. Den ska:

vara högst 1,8 meter
ligga som längst 3,6 meter från huset.
placeras minst 4,5 meter från tomtgräns.

Avstånd mot granne, gata och park

Avståndet till tomtgräns behöver vara minst 4,5 meter, men du får bygga närmare tomtgränsen om grannfastighetens samtliga delägare godkänner det. Godkännandet kan till exempel lämnas genom att varje delägare skriver under på en situationsplan som visar den tänkta placeringen.

Avståndet till gata eller park är minst 4,5 meter.

Grannar måste tillfrågas om medgivande

Grannar kan dock medge att bygglovsbefriade murar, plank, skärmtak och bodar placeras närmare deras gräns än 4,5 meter. Skriftliga medgivanden på en situationsplan med dessa konstruktioners läge inritat är en nödvändigt och en säkerhet mot framtida granntvister.

Alla boende i Furuholmen har minst två, oftast tre grannar. Gavelhus har en granne vid ena sidan samt samfälligheten, bor man inne i en radhuslänga har man granne till vänster och höger om sig men också Samfälligheten. Styrelsen förvaltar samfälligheten och ska alltid ge grannmedgivande innan byggnationen. Styrelsen har som princip att inte ge grannmedgivande i denna typ av ärenden.

Uterum kräver bygglov

För att få bygglov för ett uterum krävs att det finns byggrätt på fastigheten. Byggrätt, minsta tillåtna avstånd till tomtgräns med mera regleras i gällande detaljplan och de bestämmelser som gäller för fastigheten.

Återigen – detaljplanen för Furuholmen tillåter inga tillbyggnader.

Altan, trädäck, terrass, uteplats

Planerar du att bygga altan, trädäck eller en terrass kan du behöva bygglov. För uteplatser i marknivå behöver du oftast inte bygglov, men om golvet på något ställe blir högre än 1,2 meter från den ursprungliga marken behövs ibland lov. Du behöver också lov om du vill glasa in eller skärma av med tätt altanräcke.

Altaner kan räknas som en tillbyggnad om de ökar byggnadens volym.

Tak över altan med mera kan vara fritt från bygglov

Om du vill förse bostadshusets uteplatser, altaner, balkonger eller entréer med ett skärmtak gäller de så kallade friggebods reglerna. Enligt dem behöver du inte bygglov för skärmtak på en- eller tvåbostadshus förutsatt att:

skärmtakens sammanlagda yta inte är större 15 kvadratmeter.
avståndet från varje skärmtak till tomtgräns ska vara minst 4,5 meter.

Bygganmälan och kvalitetsansvarig

En bygganmälan samt anmälan av kvalitetsansvarig ska göras senast tre veckor innan arbetet påbörjas. Arbetet får inte påbörjas innan bygglov har beviljats.

Brandskyddsåtgärder

Om uteplatser förses med tak och väggar – till exempel av glas eller plast – kan mängden brännbart material i utrymmet öka och därmed också risken för brand. Brand och brandgas kan spridas till närliggande grannars utrymmen. Det är därför mycket viktigt att följa de regler som finns beträffande brandskyddsåtgärder och som man hittar på Stockholms stads hemsida.

Ingen byggnation utanför den egna tomten

All slags byggnation utanför den egna tomtgränsen är förbjuden. Detta gäller även blomsterbänkar av olika slag, monterad lekutrustning etc.

Måla om, byta fasad eller tak

Du behöver inte bygglov för att måla om, byta fasads-beklädnad eller taktäcknings material på en– och tvåbostadshus med tillhörande komplementbyggnader så länge som förändringen inte väsentligt ändrar byggnadens eller områdets karaktär.

Brandskyddsåtgärder

Om uteplatser förses med tak och väggar – till exempel av glas eller plast – kan mängden brännbart material i utrymmet öka och därmed också risken för brand. Brand och brandgas kan spridas till närliggande grannars utrymmen. Det är därför mycket viktigt att följa de regler som finns beträffande brandskyddsåtgärder och som man hittar på Stockholms stads hemsida.

Rådgivning inför bygglov eller anmälan

Om du funderar på att bygga nytt, bygga till eller ändra något rekommenderas det att kontakta Stadsbyggnadskontoret för att få vägledning inför ansökan om bygglov eller anmälan. Du kan e-posta, ringa eller boka ett kort möte.
Telefon 08–508 27 330
Telefontider:

måndag 13.00–15.00
torsdag 09.00–11.00

E-post stadsbyggnadsexpeditionen@stockholm.se

Boka 20 minuters rådgivningsmöte inför din bygglovsansökan.

Med bygglovshandläggare kan du resonera om vad och hur du får bygga och om du behöver söka bygglov eller göra en anmälan.
Med byggnadsinspektören kan du resonera om tekniska frågor. Till exempel lösningar vid installation av eldstad, ändringar i ventilation eller bärande konstruktioner.

För mer information läs https://bygglov.stockholm/kontakta-oss/infor-ansokan/.

© Upphovsrätt 2023 Furuholmen och Digital Power Stockholm - Alla rättigheter reserverade

Created by ‌

Digital Power Stockholm